Op woensdag 18 mei geeft Marco van der List een lezing over de grenzen van ons zonnestelsel.
De laatste jaren hebben diverse ontdekkingen ons begrip van de buitenste gebieden van ons eigen zonnestelsel sterk verbeterd. Was voor 1992 Pluto het enige bekende hemellichaam dat zo ver van de Zon stond, inmiddels zijn er met telescopen duizenden objecten in dit deel van ons zonnestelsel ontdekt.
In juli 2015 vloog de ruimtesonde New Horizons langs de inmiddels tot dwergplaneet gedeclasseerde Pluto, en op nieuwjaarsdag 2019 langs het kleinere object Arrokoth. In deze presentatie zal de spreker een overzicht van deze Edgeworth-Kuipergordel en de nog verder weg gelegen Oortwolk geven, de interactie met andere objecten in het zonnestelsel zoals kometen en de planeet Neptunus, en de eerste in-situ metingen door New Horizon bespreken. Daarnaast passeren de hypothetische Planeet 9 en de recente bezoeken van interstellaire kometen aan ons zonnestelsel de revue.
De spreker, Marco van der List, is al meer dan 30 jaar actief als amateurastronoom. Naast het volgen van met name de actuele ontwikkelingen op het gebied van planeetonderzoek, is hij ook een van de vrijwilligers op de Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch en redactielid van het blad Ruimtevaart van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR). Hij is werkzaam als ruimtevaartingenieur.
De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30.
Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na bevestiging door hem dat er een plaats beschikbaar is, graag een bedrag van €5 per persoon overmaken op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Nederlandse Ver. voor Weer- en Sterrenkunde, onder vermelding “lezing 18-5”.