Sint Lucasplein 3
4703 HX Roosendaal
Nederland
Naast de acht planeten en hun manen, bevat ons zonnestelsel nog miljoenen kleinere objecten zoals planetoïden. Er zijn inmiddels al meer dan 1,4 miljoen van deze kleine hemellichamen ontdekt, en dat is nog maar een fractie daarvan.
Hoewel deze kleinere objecten op het eerste gezicht veel minder interessant lijken dan de grote planeten, is er een grote diversiteit, variërend van ijzerhoudende hemellichamen tot poreuze “ruimtebergen van puin” en komeetachtige ijsobjecten. Daarnaast geven ze veel inzicht in de ontwikkeling en evolutie van ons zonnestelsel. Ook zijn deze objecten van grote invloed geweest op de evolutie van het leven op Aarde.
De laatste twintig jaar hebben ruimtemissies een inhaalslag gemaakt op het gebied van ruimteonderzoek van planetoïden. Te denken valt aan missies zoals Dawn naar de grotere planetoïden Vesta en Ceres, en de Hayabusa en OSIRIS-REx sondes die zelfs bodemmonsters naar de Aarde brachten.
In 2022 sloeg de Amerikaanse DART-sonde opzettelijk in op een maantje van de planetoïde Didymos, in een poging de baan van het maantje te veranderen. In oktober 2024 wordt de Europese sonde Hera gelanceerd die de gevolgen van deze inslag in kaart zal gaan brengen.
De spreker, Marco van der List, is al meer dan 35 jaar actief als amateurastronoom en lid van astronomievereniging Orion. Naast het volgen van met name de actuele ontwikkelingen op het gebied van planeetonderzoek, is hij ook een van de vrijwilligers op Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch en redactielid van het blad Ruimtevaart van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR). Hij is werkzaam als projectleider in de ruimtevaartindustrie.
Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. Na het overmaken van een bedrag van € 7,50 op IBAN: NL63 RABO 0185248454 t.n.v. Orion, onder vermelding van “lezing 13-11”, wordt u op de lijst geplaatst. De lezing wordt gegeven in het Huis van de Westrand, Sint Lucasplein 3, Roosendaal, en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.